A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / ABDI Says / Ai bicicleta? Noi reguli de circulatie cu bicicleta

Ai bicicleta? Noi reguli de circulatie cu bicicleta

Regulile privind circulaţia bicicletelor pe drumurile publice se schimbă începând de astazi, când intră în vigoare Hotărârea Guvernului nr. 965/2016.

Inca sunt destui de multi biclisti care se plang ca nu exista piste pentru mersul cu bicicleta, ca in multe capitate europene, dar ei nu stiu, nu cunosc, regulile de circulatie cu bicicleta. Sa va aduc aminte ca pe trecerea de pietoni, nu se merge pe bicicleta, ci trebuie sa te dai jos, sa mergi pe langa ea, si dupa ce ai traversat sa te urci la loc pe bicicleta? Una dintre noile reguli se referă la mult discutatele sistemele de avertizare sonoră.

Astfel, bicicliștii care circulă pe drumurile publice, incepand de astazi, vor putea să-și aiba pe bicicletă sisteme de avertizare sonoră pentru mașini. În regulamentul iniţial, era interzisă echiparea şi folosirea pe biciclete a sistemelor de avertizare sonoră specifice autovehiculelor, dar se pare ca sunt necesare avand in vedere poluarea fonica existenta. Nu, nu sa poluam fonic si mai tare, dar ca sa fim auziti, ca participam si noi la trafic!

 O altă regulă nouă se referă la condiţiile în care bicicleta trebuie echipată cu lumini şi dispozitiv fluorescent-reflectorizant si cand trebuie folosite acestea.

Bicicleta nu va mai trebui echipată, în față, cu lumina albă/galbenă, iar în spate, cu cea de culoare roșie și cu dispozitivul fluorescent-reflectorizant decât pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, potrivit HG nr. 965/2016.

Hotărârea de Guvern aduce şi o noutate privind transportul pe bicicletă al copiilor, dar numai in anumite conditii de echipare.

Vor putea fi transportați copiii mai mici de șapte ani, dar doar de către un adult și în condițiile în care bicicleta este prevăzută (din fabrică) cu un suport special sau dacă are un dispozitiv omologat pentru transportul celor mici. În prezent, bicicliștii pot transporta copiii sub șapte ani numai dacă vehiculul are montat în față un suport special sau dacă este construit și/sau echipat special pentru transportul altor persoane, însă nu se face nicio referire la ce vârstă ar trebui să aibă biciclistul.

NOTA DE FUNDAMENTARE A HG 965/2016

Explicaţii în Nota de fundamentare pentru introducerea noilor reglementări:

„Se propune: ca echiparea bicicletei cu elemente sau dispozitive care să asigure vizibilitatea acesteia în trafic, în special pe timp de noapte, să nu se limiteze doar la cele „de culoare portocalie fixate pe spițele roților”.

În acest sens, prin reformularea art.14 lit. e), se ține seama de faptul că anumite biciclete pot fi echipate cu anvelope sau jante care asigură realizarea scopului urmărit, fără a mai fi necesară montarea unor elemente suplimentare pe spițe. De asemenea, se elimină teza a II-a de la art.14 lit.c), având în vedere imprecizia sintagmei „specifice autovehiculelor” [atunci când se referă la interdicția dotării cu sisteme de avertizare sonoră], dar și construcția defectuoasă din perspectiva normelor de tehnică legislativă (se instituie o interdicție în cadrul unei enumerări);

mersul în echilibru (cu bicicleta) și turbulențele provocate de trecerea unui autovehicul impun un reper la depășirea bicicliștilor, astfel încât conducătorii auto fără experiență să poată traduce sintagma „o distanță laterală suficientă” într-un ordin de mărime ușor de înțeles; în acest sens, se propune ca la art. 118 să se instituie o normă de recomandare, privind depășirea bicicliștilor la o distanță laterală de minim 1,5m;

Totodată, se propune stabilirea unei reguli adecvate în privința portului îmbrăcăminții cu elemente fluorescent-reflectorizante; având în vedere că se menține în continuare obligația ca bicicleta să fie dotată cu elemente care să-i asigure vizibilitatea în trafic, o astfel de obligație se justifică „în interiorul localităților în care nu funcționează iluminatul public” (în general, este vorba de localitățile rurale) și „în afara localităților”.

De asemenea, excepția de la interdicția privind transportul altor persoane pe bicicletă necesită o reformulare, în sensul că o astfel de posibilitate trebuie să opereze doar atunci când bicicleta este manevrată de un adult; pe de altă parte, apariția unor dispozitive omologate, destinate transportului copiilor pe bicicletă, necesită o adaptare a reglementării”.

About Abdi

Check Also

Bancul Zilei 09.05.2012

Bunicul de 80 de ani la telefon, – Alo, doresc să particip la jocul telefonic anunţat. – Foarte bine! Am trei întrebări, v-aţi pregătit? – Da! – Deci, CE ESTE: are două roţi, un ghidon şi se poate folosi pentru deplasare? – Bicicletă! – Nu-i rău, dar noi în mod concret ne-am gândit la Mountain-bike. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *