A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Lifestyle / Ceremonie de circumcizie în tribul lui Mandela »Foto

Ceremonie de circumcizie în tribul lui Mandela »Foto

Un set de fotografii uimitoare arată un grup băieți ”Xhosa”, acoperiți cu pături, care vor fi supuși unei ceremonii tradiționale de circumcizie în Africa de Sud. Această ceremonie are loc în provincia ”Qunu”, în apropiere de casa unde în urmă cu 94 de ani s-a născut fostul președinte sud-african Nelson Mandela. În fiecare an, mii de adolescenți din acest trib sunt supuși respectivului rit de trecere. 

Întâi petrec o lună în studiu și izolare și apoi, un chirurg tradițional, execută dureroasa operație de circumcizie. Mandela a descris această durere ca pe o experiență neplăcută, mărturisind că e exact cum ar fi “tras foc prin venele mele”. Organizațiile pentru drepturile omului au cerut să se pună capăt acestor tradiții culturale periculoase, după ce anul trecut au murit 42 de băieți, în doar trei săptămâni, în cadrul acestei ceremonii. 

“De ce aceste practici culturale permit să jefuiască tinerii de viitorul lor?”, a declarat un purtător de cuvânt al unei organizații pentru drepturile omului. Cifrele amintite în 2013 sunt aproape duble față de totalul de 26 raportate în aceeași perioadă din 2011.

Circumcizia: tradiția circumciziei vine de-acum aproximativ 4000 de ani. Motivele sunt diferite începând cu cele religioase, de igienă și terminând cu cele de ordin cosmetic. Această procedură medicală are și avantaje și dezavantaje. Circumcizia (în latină circumcido), – a tăia împrejur, peritomie post-ectomie – se referă, în general, la ablația chirurgicală a prepuțului, pliul cutan care acoperă glandul penian, situat la extremitatea penisului. Funcția biologică a prepuțului este aceea de a proteja sensibilitatea glandului penian, ferindu-l de iritațiile provocate de urină, materii fecale sau alți eventuali factori nocivi străini. El protejează de asemenea uretra contra infecției și a rănirilor accidentale. Circumcizia este considerată de către anumite enciclopedii medicale a fi o formă de mutilare genitală. Circumcizia nu este o intervenție chirurgicală fără riscuri: complicațiile apar la unul din 500 din bebelușii supuși intervenției, și deși majoritatea acestor complicații sunt minore uneori apar și complicații serioase gen infecții sau răniri ale penisului; de exemplu, în anul 2000 s-a anunțat în SUA că între 1996 și 2000 peste 100 de răniri ale penisului au fost provocate cu ocazia circumciziei bebelușilor, în majoritate din cauza unor instrumente medicale defectuoase sau nepotrivite. Morbiditatea și mortalitatea provocată de procedura circumciziei este o realitate probabil tot atât de veche ca și practica însăși, așa cum sugerează chiar legea religioasă atunci când enunță scutirea de circumcizie a pruncului evreu ai cărui doi frați au decedat anterior din cauza circumciziei. Se fac circumcizii (incizii operatorii circulare, sau qvasi-circulare) și asupra altor organe care necesită o astfel de intervenție. Printre avantajele enumerate de adepții circumciziei sunt incidenta scăzută a cancerului penian și a infecțiilor urinare la bărbații circumciși.
De asemenea ei spun că scade și riscul (corect spus ar fi “probabilitatea”) contractării bolilor cu transmitere sexuala și a infecției cu HIV (virusul imunodeficienței umane). În plus, se spune ca persoanele circumcise au mai rar disfuncții sexuale, iar femeile sunt mai atrase de aspectul “natural” al penisului circumcis. Circumcizia nu poate afecta, sub nicio formă, dimensiunile penisului. Procedura în sine consta în faptul că se taie stratul fin de piele care acoperă capul penisului. Operația delicată se face în doua cazuri. Prin extensie, termenul circumcizie poate să se refere și la înlăturarea pe motive religioase a unei porțiuni din organul sexual femeiesc; într-o astfel de situație se vorbește despre circumcizie masculină și circumcizie feminină. În multe țări occidentale, circumcizia feminină este fie ilegală, fie violent criticată ca fiind o formă de mutilare barbară, deși unii antropologi consideră astfel de decizii legale sau critici morale ar fi bazate pe puțină cunoaștere,[8] și motivate mai mult de rasism: până nu de mult, în chiar țările care azi permit circumcizia masculină în timp ce interzic prin lege circumcizia feminină, precum e cazul cu Statele Unite ale Americii, clitoridectomia nu era deloc o practică rară[10], obsesia occidentală contra circumciziei feminine în lumea a treia nefiind de fapt decât un mijloc de a deturna atenția opiniei publice de la niște forme de opresie a femeilor tiermondiste mult mai presante și letale, cum e de exemplu lipsă de proprietate asupra terenului agricol, lipsa de apă potabilă și alimente, războaiele, seceta și izolarea internațională, dar din păcate întotdeauna Occidentului îi e mai ușor să se opună riturilor altora, decât propriilor lui fapte rele. (wikipedia) 

Jurnaliștii au scris că 300 de tineri au fost internați în spital cu infecții grave și alți cinci au fost atât de grav răniți încât organele lor genitale au fost amputate. Un purtător de cuvânt din cadrul poliției sud-africane a declarat că luna trecută 23 de adolescenți au murit în nouă zile, la ceremoniile de inițiere. Acum au fost deschise dosare pentru 22 de cazuri de crimă privind decesele din provincia nord-est a Mpumalanga.

În autobiografia sa Nelson Mandela a scris că a trecut prin ceremonia de circumcizie la vârstă de 16 ani. “Fără un cuvânt, el a luat prepuțul meu, l-a scos în față, și apoi, într-o singură mișcare a făcut… hârșșșt. Am simțit ca și cum focul a pătruns prin venele mele. Durerea era atât de intensă încât am înfipt bărbia în piept. Au trecut multe secunde până să-mi amintesc să strig ceva. Apoi mi-am revenit și am strigat: “Ndiyindoda!” (Eu sunt un om)”.

În afară de circumcizie, tinerii sunt supuși și la o serie de teste de supraviețuire care includ, uneori, expunerea, îmbrăcați cu haine puține, în condiții reci de iarnă. Înainte de a începe ceremonia, fețele băieților sunt pictate cu lut roșu sau alb, apoi îndemnați să bea un preparat pe bază de plante și, acoperiți cu pături, sunt ghidați să traverseze un câmp noroios. (dailymail)

About Abdi

Check Also

O invenție uimitoare: Păpușa ”scriitoare” din Elveția (VIDEO)

240 de ani. Aceasta este vârsta unei păpuși cu totul deosebite, creație a ceasornicarului elvețian Pierre Jaquet-Droz. Păpușa poate scrie, cu o pană de gâscă, orice text personalizat de până la 40 de litere. De asemenea, ochii săi u...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *