A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / ABDI Says / Cum ne facem iarna car si vara sanie?

Cum ne facem iarna car si vara sanie?

Februarie e pe sfarsite, doar a venit Ziua Indragostitilor, Valentine’s Day. Romanul adevarat asteapta Dragobetele peste 10 zile si daca vreme ii va permite va incepe sa se gandeasca la cum va arata gradina lui anul acesta sau poate cu ce cultura va incepe anul acesta ogorul.

Si daca nu ai o gradina de legume sau un ogor pe care sa-l lucrezi, si esti un proprietar de casa, tot ai amenajata o mica gradina sau o portiune de gazon in curte, care trebuie ingrijite, mai ales acum ca vine primavara!

Omul gospodar isi face iarna car si vara sanie. Cred ca ar trebui updatat proverbul asta. Rar mai vezi taranii pusi treaba sa dea la sapa. Agricultura a devenit chiar si in Romania motorizata, computerizata si pentru cei cu dare de mana digitalizata. Ultimele doua mai putin intalnite, insa partea cu motorizarea, compenseaza din plin.

Ati vazut la spatii verzi deja ca se folosesc suflante de gradina (pentru indepartarea frunzelor cazute toamna de exemplu), masini de tuns iarba, motocoase, tocatoare de gradina (cum ar fi cele de frunze si crengi), foarfece de gradina cu acumulatoare, si multe altele.

Luna trecut cand a nins foarte mult ati putut admira frezele de zapada care au ajutat la dezapezirea din jurul casei, cu 4+1 trepte de viteza!

Acum pentru ca iarna a trecut si incepe munca pamantului intra in scena alte motorizate: motosapele si motocultoarele.

Am fost uimit sa vad o motosapa profesionala Ruris 731k, uite ca i-am retinut si numele, ce poate sa faca si cat poate usura munca, folosita pe un camp de peste 5000 de metri. 

Sunt produsul orasului, nu al satului! Desi cei din jurul meu nu conteneau sa vorbeasca despre cat de mult le-a usurat munca, am privit motosapa profesionala ca pe o masina, poate de lux pentru multi din cei care se minunau de volumul mare de munca pe care-l faceau acum: motor General Engine de 7,5 CP, schimbător de viteze cu acţionare uşoară – Easy Control, carburant folosit – benzina fara Pb, sistem de transmisie 2 inainte si o treapta. Posibilitate de folosire a mai multor accesorii antrenate mecanic. Carcasa confectionata din fonta nodulara. Tractor sau nava spatiala?

In prezent sunt foarte multe variante la fiecare echipament, in functie de lucrarea agricola pe care o are fiecare de realizat. Descrierea produselor face ca alegerea sa fie destul de usoara, fara sa trebuiasca sa ai prea multa pregatire tehnica. Pastrand exemplul de mai sus, in cazul motosapelor, e de ajuns sa stii dimensiunea campului pe care o vei folosi si iti va fi simplu sa alegi motosapa.

Asa ca omul priceput iarna isi alege masina de primavara si vara pe cea de toamna, nu-si mai face nici car si nici sanie! Toamna isi alege masina de iarna si primavara pe cea de vara. Fara masini si utilaje potrivite, e greu sa obtina maxim. In plus, putem spune ca odata cu usurarea muncii campului, a crescut si productia, lucru greu de crezut in urma cu cativa zeci de ani. Asa cum poate acum ne e greu sa ne imaginam cum va fi peste alti zeci de ani.

About Abdi

Check Also

SUBVENȚII: VALOAREA SAPS PÂNĂ ÎN ANUL 2020!

Situația plafoanelor pentru plățile directe pentru Romnia, pe anii financiari 2014-2020, conform Cadrului Multianual Financiar și de finanțare a Politicii Agricole Comune, 2014- 2020, elaborat de Comisia Europeană se prezinta, astfel:


La aceste sume se vor adăuga sumele necesare pentru finanțarea măsurilor de piață, a restitutiilor la export și a programelor de promovare a produselor agricole pe piețele țărilor terțe.
Principalele priorități de dezvoltare rurală asupra cărora Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) se va concentra în perioada de programare 2014-2020 – PNDR 2014- 2020:
-Programul de dezvoltare rurală 2014-2020 a fost adoptat de către Comisia Europeană prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei nr. 3508 din 26.05.2015 de aprobare a programului de dezvoltare rurala al României pentru sprijin din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală, trasând prioritatile României pentru utilizarea celor aproximativ 9,5 miliarde euro fonduri publice disponibile (8,1 miliarde euro din bugetul FEADR și 1,4 miliarde euro reprezentand cofinanțarea națională).
Vă reamintim că pentru campania în curs, adică 2016, cuantumul SAPS este de 96,8861 euro/ha adică 431,501 lei/ha.

Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), definită prin art. 36, alin. (1) din Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 şi art. 10 din OUG. 3/2015, presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, decuplată total de producție, cuantumul calculându-se prin împărțirea plafonului anual alocat schemei la numărul total de hectare eligibile declarate la nivel național în anul respectiv, stabilită anual prin hotărâre de guvern.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *