A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / CLIENT / Cum recunosti psoriazisul?

Cum recunosti psoriazisul?

Psoriazisul este o afectiune dermatologica foarte des intalnita – potrivit statisticilor, 3% din populatia globului sufera de aceasta boala de piele. Ea este de fapt o consecinta a formarii accelerate de celule noi ale pielii, care in loc sa se dezvolte in cateva saptamani, cum este normal, se dezvolta in doar cateva zile.

Anul trecut, Societatea Romana de Dermatologie arata ca, la nivelul tarii noastre, circa 400.000 de persoane au fost diagnosticate cu psoriazis.

Cei care sufera de psoriazis nu au neaparat mari dureri, usturimi sau mancarimi, insa afectiunea are consecinte de ordin estetic, care se rasfrang si asupra psihicului. Pacientii cu psoriazis sunt adesea depresivi si resimt stari de anxietate.

Cum il recunoastem?

In cazul acestei boli apar la nivelul pielii pete rosii acoperite de coji sau cruste de culoare albicioasa. Este important de stiut ca psoriazisul nu este o boala contagioasa, nu se ia la contactul direct cu o persoana care sufera de aceasta afectiune. Este insa intr-o oarecare masura o boala ereditara, studiile aratand ca aproximativ 40% dintre cei care sufera de aceasta afectiune au mostenit-o de la parinti.

Medicii nu au stabilit inca o cauza clara a aparitiei psoriazisului, insa au fost identificati cativa factori de risc. Dintre acestea am putea aminti ranile, infectiile si anumite medicamente – litiu, ibuprofen sau betablocante. Totodata, stresul, consumul excesiv de alcool si fumatul sunt si ei factori favorizanti pentru declansarea acestei boli.

Pentru un diagnostic corect al acestei boli trebuie sa vizitati cabinetul medicului dermatolog care va va prescrie medicamentele in functie de stadiul bolii. In afara de tratamentul medicamentos, va trebui sa apelati si la produse de ingrijire special concepute pentru pielea afectata de psoriazis.

Gama de produse Grahams cuprinde sampon, sapun, gel de dus si crema naturale, create pentru ingrijirea pielii sensibile si pentru ameliorarea simptomelor de psoriazis sau eczema, actionand in acelasi timp la prevenirea altor eruptii.

About Abdi

Check Also

Ce trebuie sa stie persoanele care doneaza sange

A dona sange inseamna a da o sansa la viata fie unei rude, unui prieten, coleg sau necunoscut. Cu toate acestea nu orice persoana poate face acest gest nobil, donarea fiind restrictionata de anumite criterii. Iata ce conditii trebuie sa indeplineasca persoanele care vor sa doneze sange:
- varsta cuprinsa intre 18-60 ani;
- greutate corporala minima 50 kg;
- tensiunea arteriala: maxima nu depaseste 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;
- valoarea hemoglibinei nu este mai joasa de 125g/l pentru femei si nu mai putin de 135 pentru barbati;
- nu prezinta afectiuni (detalii, mai jos);
- au trecut 60 de zile de la ultima donare.

La o donare se recolteaza 450±10% mililitri sange, iar intervalul de timp intre doua donari de sange nu poate fi mai mic de 60 zile.

Controlul si triajul medical in cazul donarii urmareste prevenirea oricarui risc, atat pentru cel care va dona cat si pentru beneficiarii acestui produs biologic. De aceea, controlul medical se bazeaza pe trei examene (clinic, de laborator si epidemiologic), prin care se pot stabili contraindicatiile donarii de sange.

Aceste contraindicatii pot fi: absolute (din cauze care exclud definitiv pe individ de la donare, cum sunt: hepatita, tuberculoza, sifilisul, rezecarea stomacului, maladia mitrala, cancerul operat si vindecat, etc.), relative (din cauze care pot fi variabile, cum este tensiunea arteriala de o anumita valoare, care poate ulterior scadea, greutate ponderala sub 50 kg, care ulterior poate creste, etc.) si temporare (din cauze care tin de anumite fenomene ciclice, cum sunt perioada menstruala, sarcina, alaptarea, precum si o stare febrila provocata de o viroza respiratorie trecatoare, etc.).

Donarea de sange este permisa numai persoanelor sanatoase cu varste intre 18 si 60 de ani intrucit in afara acestor varste nu exista garantia unui raspuns armonios din partea organismului fata de pierderea a 450 ml de sange), celor ce nu manifesta stari emotionale exagerate, teama persistenta fata de actul donarii sau o stare de oboseala, nu au consumat alcool sau o masa bogata in grasimi inainte de a se prezenta la recoltare, au de la ultima donare de sange minimum 60 de zile, nu au avut in ultimul timp pierderi de sange si nu au fost supusi unor interventii chirurgicale.

Si profesiunea donatorului poate constitui uneori o cauza a respingerii acestuia de la recoltare, cand exista pericolul potential al infectiilor (cazul mulgatorilor, ingrijitorilor de animale, maturatorilor) sau al unei oboseli fizice (soferi pe mijloace de transport in comun, piloti, operatori la masini grele).

Restrictiile de mai sus privind donarea de sange se explica asttel:
1. Starile emotionale exagerate sunt o expresie a afectarii sistemului nervos, cel care coordoneaza repartitia sangelui dupa necesitati, iar in acest caz raspunsul poate fi inadecvat.

2. Teama de actul donarii poate duce la o tulburare a circulatiei sangelui, manifestata printr-o lipotimie (lesin).

3. Starea de oboseala (dupa munca in schimbul de noapte sau dupa eforturi mari) poate constitui o cauza a adaptarii necorespunzatoare a circulatiei sangelui.

4. Intervalul de minimum 60 de zile de la ultima recoltare este considerat suficient pentru refacerea tuturor elementelor sangelui si rezervelor organismului pierdute cu ocazia ultimei recoltari.

5. Gravida nu poate dona sange, intrucat organismul sau trebuie sa acopere si nevoile viitorului copil, iar interdictia se prelungeste 18 luni dupa nastere, pentru ca organismul mamei sa-si refaca pierderile.

6. O priza obisnuita de sange este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent in rezerva circa 300-400 ml de sange (pe care il foloseste cand se depun eforturi mari), precum si capacitatea de a reface repede sangele donat (cantitativ in 1- 2 ore), fara a fi necesar un tratament sau o alimentatie speciala, totul depinzind de modul in care organismul repartizeaza diversele cantitati de sange in raport de necesitati si de promptitudinea cu care se face aceasta permanenta adaptare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *