A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / CLIENT / Cum se prepara tinctura de rachitan

Cum se prepara tinctura de rachitan

Rachitanul este o planta intalnita mai ales in fanete umede si zone mlastinoase. Denumirea sa stiintifica este Lythrum salicaria, “lythron” insemnand in greaca veche – “patate de sange”, un nume legat de faptul ca rachitanul era folosit de soldatii greci si romani pentru vindecarea ranilor sangerande, pe care le vindeca spectaculos. In popor, mai este cunoscuta si ca “Iarba zanei” sau “Floarea zanei”, fiind considerata planta magica.

De la rachitan se culege “iarba”, adica primii 25 de centimetri de tulpina, cu tot cu frunze si flori, prin taiere, fara a smulge radacina, din care vor iesi ulterior alte tulpini.

Unul dintre cele mai eficiente preparate pe baza de rachitan este extractul hidroalcoolic. Tinctura de rachitan are efecte in tratarea infectiilor si a altor boli produse de deficiente imunitare, doua substante cu efecte imunostimulatoare si antitumorale continute in rachitan (acidul elagic si cel galic) fiind cel mai bine extrase in alcool.

Cum se prepara tinctura de rachitan

Pentru obtinerea acestui preparat se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de rachitan, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de doua saptamani, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu, de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.

Indicatii terapeutice

Alergie: se administreaza intern tinctura de rachitan, 4-6 lingurite pe zi. Are efecte antiinflamatoare; regleaza activitatea sitemului imunitar.

Cancer
: rachitanul este un adjuvant in boala canceroasa. Se beau zilnic 3 cani de infuzie de rachitan, in fiecare cana punandu-se 10-20 picaturi de tinctura. Se tin cure de cate 6 saptamani, cu doua saptamani de pauza.
Este util mai ales in fazele de inceput al bolilor tumorale, rachitanul inhiband pur si simplu dezvoltarea formatiunilor maligne.

Studii facute in Canada au aratat ca acidul galic continut de planta impiedica vascularizarea tumorilor si chiar degradeaza reteaua de vase care hraneste si permite dezvoltarea tumorii.

HIV-SIDA
: se iau zilnic 4 lingurite de tinctura de rachitan, diluata cu putina apa. Tratamentul se face timp de o saptamana, cu doua zile de pauza, apoi se reia. Are efect imunostimulator si antiviral, datorita acidului elagic din compozitia sa. Aceeasi substanta din rachitan are efecte foarte bune si in tratarea herpesului.

About Abdi

Check Also

Ce trebuie sa stie persoanele care doneaza sange

A dona sange inseamna a da o sansa la viata fie unei rude, unui prieten, coleg sau necunoscut. Cu toate acestea nu orice persoana poate face acest gest nobil, donarea fiind restrictionata de anumite criterii. Iata ce conditii trebuie sa indeplineasca persoanele care vor sa doneze sange:
- varsta cuprinsa intre 18-60 ani;
- greutate corporala minima 50 kg;
- tensiunea arteriala: maxima nu depaseste 180 mmHg, iar minima 100 mmHg;
- valoarea hemoglibinei nu este mai joasa de 125g/l pentru femei si nu mai putin de 135 pentru barbati;
- nu prezinta afectiuni (detalii, mai jos);
- au trecut 60 de zile de la ultima donare.

La o donare se recolteaza 450±10% mililitri sange, iar intervalul de timp intre doua donari de sange nu poate fi mai mic de 60 zile.

Controlul si triajul medical in cazul donarii urmareste prevenirea oricarui risc, atat pentru cel care va dona cat si pentru beneficiarii acestui produs biologic. De aceea, controlul medical se bazeaza pe trei examene (clinic, de laborator si epidemiologic), prin care se pot stabili contraindicatiile donarii de sange.

Aceste contraindicatii pot fi: absolute (din cauze care exclud definitiv pe individ de la donare, cum sunt: hepatita, tuberculoza, sifilisul, rezecarea stomacului, maladia mitrala, cancerul operat si vindecat, etc.), relative (din cauze care pot fi variabile, cum este tensiunea arteriala de o anumita valoare, care poate ulterior scadea, greutate ponderala sub 50 kg, care ulterior poate creste, etc.) si temporare (din cauze care tin de anumite fenomene ciclice, cum sunt perioada menstruala, sarcina, alaptarea, precum si o stare febrila provocata de o viroza respiratorie trecatoare, etc.).

Donarea de sange este permisa numai persoanelor sanatoase cu varste intre 18 si 60 de ani intrucit in afara acestor varste nu exista garantia unui raspuns armonios din partea organismului fata de pierderea a 450 ml de sange), celor ce nu manifesta stari emotionale exagerate, teama persistenta fata de actul donarii sau o stare de oboseala, nu au consumat alcool sau o masa bogata in grasimi inainte de a se prezenta la recoltare, au de la ultima donare de sange minimum 60 de zile, nu au avut in ultimul timp pierderi de sange si nu au fost supusi unor interventii chirurgicale.

Si profesiunea donatorului poate constitui uneori o cauza a respingerii acestuia de la recoltare, cand exista pericolul potential al infectiilor (cazul mulgatorilor, ingrijitorilor de animale, maturatorilor) sau al unei oboseli fizice (soferi pe mijloace de transport in comun, piloti, operatori la masini grele).

Restrictiile de mai sus privind donarea de sange se explica asttel:
1. Starile emotionale exagerate sunt o expresie a afectarii sistemului nervos, cel care coordoneaza repartitia sangelui dupa necesitati, iar in acest caz raspunsul poate fi inadecvat.

2. Teama de actul donarii poate duce la o tulburare a circulatiei sangelui, manifestata printr-o lipotimie (lesin).

3. Starea de oboseala (dupa munca in schimbul de noapte sau dupa eforturi mari) poate constitui o cauza a adaptarii necorespunzatoare a circulatiei sangelui.

4. Intervalul de minimum 60 de zile de la ultima recoltare este considerat suficient pentru refacerea tuturor elementelor sangelui si rezervelor organismului pierdute cu ocazia ultimei recoltari.

5. Gravida nu poate dona sange, intrucat organismul sau trebuie sa acopere si nevoile viitorului copil, iar interdictia se prelungeste 18 luni dupa nastere, pentru ca organismul mamei sa-si refaca pierderile.

6. O priza obisnuita de sange este de 450 ml, cantitate care nu presupune nici un risc pentru donator, deoarece organismul are permanent in rezerva circa 300-400 ml de sange (pe care il foloseste cand se depun eforturi mari), precum si capacitatea de a reface repede sangele donat (cantitativ in 1- 2 ore), fara a fi necesar un tratament sau o alimentatie speciala, totul depinzind de modul in care organismul repartizeaza diversele cantitati de sange in raport de necesitati si de promptitudinea cu care se face aceasta permanenta adaptare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *