A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Lifestyle / Mahendraparvata: pierdut în jungla cambodgiană

Mahendraparvata: pierdut în jungla cambodgiană

Este un pic trist și înfricoșător să te gândești la modul cum mari orașe antice au dispărut pur și simplu de pe scena istoriei. Ființe, construcții, artă, matematică, literatură etc s-au făcut brusc nevăzute fiind acoperite de pământ, de junglă sau de ape, consecință a unor catastrofe, războaie, foamete sau boli. Pur și simplu acum, după mii de ani, cu ajutorul tehnologiei laser, este de-a dreptul fascinant să vezi câte un oraș antic cum este adus la suprafață de către arheologi. Oare ce putem învăța din aceste experiențe?

Un grup îndrăzneț de arheologi, aventurându-se pe un munte cambodgian, într-o zonă de junglă presărată cu mine de teren, ajutat de un ghid local cu un singur picior, a descoperit un oraș vechi. Cercetările arheologice au scos la iveală faptul că este vorba despre Mahendraparvata, un oraș medieval pierdut, construit pe muntele Phnom Kulen în urmă cu 1.200 de ani. Conform documentelor vremii el a fost înălțat cu 350 de ani înaintea celebrului Templu Angkor Wat din nord-vestul Cambogiei și se află la numai 25 de kilometri vest de imensul templu. În această zonă, grație tehnologiei laser, au fost descoperite ruinele a cinci temple necunoscute, statui sculptate în piatră, canale, diguri, drumuri și câteva peșteri cu mari semnificații istorice, care au fost folosite de pustnici în perioada înfloritoare a civilizației Angkor.

De asemenea, tehnologia laser a dezvăluit È™i existenÈ›a a sute de movile misterioase, de câțiva metri înălÈ›ime, ce făceau parte din vechiul oraÈ™ È™i care în mare parte se află îngropate. Posibil ca movilele să fie niÈ™te morminte. ”Acesta este locul unde a început totul, ducând la apariÈ›ia civilizaÈ›iei Angkor care este asociată cu Angkor Wat. De secole, muntele Phnom Kulen a rămas un loc sfânt, unde zeci de mii de pelerini vin în fiecare an pentru a participa la ritualuri spirituale. OraÈ™ul Angkor avea o populaÈ›ie de câteva sute de mii de locuitori, chiar un milion, È™i era construit pe sute de kilometri pătraÈ›i. A fost cel mai mare complex urban de pe planeta din perioada pre-industrială, ce a dominat Asia de sud-est vreme de 600 de ani. Nu a fost uÈ™or. 

Am traversat zeci de mlaÈ™tini adânci È™i râuri, evitând cu mare succes minele de teren plasate aici de khmerii roÈ™ii. Am fost ajutaÈ›i de un ghid local, un fost soldat în khmerii roÈ™ii, care È™i-a pierdut un picior în explozia unei mine. Cred că Mahendraparvata a fost primul oraÈ™ din Imperiul Angkor construit în perioada 800 /1400 d.Hr.”, a spus arheologul australian Damian Evans.

Angkor Wat (sau „Templul oraÈ™ului” – în traducere) este un templu hindus situat în Angkor, Cambodgia, construit de regele Suryavarman al II-lea la începutul secolului al XII-lea ca templu de stat ÅŸi ca oraÅŸ-capitală. Este cel mai mare edificiu de cult din lume ÅŸi a devenit simbolul Cambodgiei, apărând pe steagul țării. Templul a fost restaurat de o echipă de arheologi indieni între 1986 ÅŸi 1992, în efortul de a conserva cât mai bine grandioasa construcÈ›ie. Aceasta a devenit ÅŸi un obiectiv turistic de importanță majoră, iar din 1992 face parte din ”World Heritage Site Angkor”. Situl atrage anual peste 500.000 de turiÈ™ti străini, mai bine de jumătate din cei care vizitează Cambodgia.

Construirea orașului Angkor Wat a început cu puțin timp înainte de intre 1113 si 1150. Acesta era înconjurat de ziduri și de un șanț de apă lat de 180 de metri și lung de patru kilometri. Avea trei mari centuri de fortificație (reprezentând lumea din afara), care înconjurau altarul central. Armatele khmere, dotate cu sute de elefanți de război, au purtat multe bătălii și au cucerit mare parte din teritoriile învecinate, printre care Thailanda și Champa (sudul Vietnamului). Imperiul a atins apogeul între 1010 si 1150, sub Suryavarman I si Suvyavarman al II -lea. În secolul al XIII-lea, populația s-a saturat de munca forțată în favoarea devarajahilor și viața khmerilor a început să se degradeze.

În 1444, armatele invadatoare thai i-au silit pe khmeri să abandoneze orașul Angkor. De atunci, Cambodgia a intrat sub dominația regatului thai al Siamului. Khmerii erau constructori, meșteșugari, pescari, agricultori și mai ales războinici. Mulți dintre ei locuiau în case înălțate pe piloni în jurul lacului Tonle Sap. Principalul aliment era orezul. Datorita sistemelor de irigație speciale, foarte performante chiar si pentru zilele noastre, se obțineau anual câte trei recolte. Regii continuau să fie hinduși, dar majoritatea populației era budistă. Ceremoniile religioase erau legate în special de anotimpuri și de venirea ploilor musonice, vitale pentru agricultură.

Khmerii făceau comerț cu India si Java și, de asemenea, cu China, schimbând în natura mirodenii și coarne de rinocer contra porțelan și obiecte de lac. Femeile erau încurajate să studieze legile, astrologia și lingvistica. Erau cultivate si exista chiar și un cult al feminității scos în evidență de numeroasele sculpturi, care reprezintă, probabil, preotese divine sau chiar zeități. Singura îmbrăcăminte a lor era o fustă, partea de sus fiind neacoperită. Foarte dezvoltata pentru acele timpuri, construind lucruri cu adevărat senzaționale, cultura khmerilor a depins, se pare, în totalitate de fluviul Mekong și de lacul Tonle Sap. Dar civilizația s-a stins înainte de a fi invadată în timpul unei secete cumplite.

Video » Angkor Wat

About Abdi

Check Also

O invenție uimitoare: Păpușa ”scriitoare” din Elveția (VIDEO)

240 de ani. Aceasta este vârsta unei păpuși cu totul deosebite, creație a ceasornicarului elvețian Pierre Jaquet-Droz. Păpușa poate scrie, cu o pană de gâscă, orice text personalizat de până la 40 de litere. De asemenea, ochii săi u...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *