A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Lifestyle / Peru: 63 de femei mumificate de cel puțin 1300 de ani

Peru: 63 de femei mumificate de cel puțin 1300 de ani

Într-un uriaș mormânt regal, descoperit în urmă cu câteva luni într-o piramidă de la El Castillo de Chouarmi, aflat la 300 de kilometri nord de Lima, cercetătorii au găsit monede de aur, obiecte de ceramică și mumiile a 63 de femei, care au o vechime de cel puțin 1300 de ani. Mormântul oferă o serie de informații valoroase despre enigmaticul imperiu Wari care a controlat teritoriile din Anzi cu mult timp înainte de succesorii săi, mult mai cunoscuții incași.

”Trupurile celor 36 de femei mumificate, descoperite în camera mortuară, au fost plasate într-o poziție verticală”, au declarat cercetătorii. Ceea ce demonstrează faptul că au fost reprezentatele unor familii regale și sugerează ideea că femeile Wari dețineau mai multă putere decât se credea. Femeile au fost înmormântate purtând numeroase podoabe de aur, cercei frumos decorați, realizați din metale prețioase, despre care s-a crezut în trecut că erau folosite doar de bărbați.

Trei dintre schelete au fost învelite într-o pânză specială, ceea ce indică faptul că este vorba despre un sacrificiu al elitei feminine, fiind vorba despre rămășițele a trei regine Wari. Lângă ele au fost găsite vase din argint, bijuterii din aur și obiecte de ceramică frumos ornamentate. Templul cuprinde și o cameră ceremonială cu un tron de piatră, aceasta a fost sigilată cu nu mai puțin de 30 de tone de piatră. Mumiile femeilor descoperite în acest mormânt au fost găsite în poziție șezând, ceea ce demonstrează că au fost sacrificate în urma unui ceremonial.

Bioarheologul Wieslaw Wieckowski a declarat că ”au fost descoperite și șase schelete care nu erau înfășurate în textile și care par să fi fost sacrificii umane aduse pentru femeilor mumificate din elita regală. Scheletele aparțin unor oameni simpli, aruncați acolo printre mumii înainte ca mormântul să fie sigilat. Erau lungiți pe burtă, într-o poziție întinsă, cu membrele orientate în direcții diferite. Până acum nu s-a spus nimic despre această mare descoperire de teama ca mormântul să nu fie invadat de vânătorii de comori.” 

Capitala civilizației Wari, ce a precedat civilizația incașă și a avut perioada de înflorire între anii 600 și 1.000 era noastră, se afla în Munții Anzi, lângă orașul Ayacucho. Istoricii nu au reușit încă să descifreze dispariția misterioasă a acestei civilizații, dar sunt de părere că warienii au fost primii care au unit într-un singur imperiu triburi diferite într-o rețea sofisticată în regiunea Anzilor Peruvieni și care apoi care a dominat întreaga regiune.

Imperiul Wari s-a întins în vechime pe aproape întreaga suprafață a acestei țări, capitala, Huari, fiind unul dintre cele mai mari orașe din lume. Documentele vremii vorbesc despre existența a 40.000 de locuitori. (Reuters)

About Abdi

Check Also

O invenție uimitoare: Păpușa ”scriitoare” din Elveția (VIDEO)

240 de ani. Aceasta este vârsta unei păpuși cu totul deosebite, creație a ceasornicarului elvețian Pierre Jaquet-Droz. Păpușa poate scrie, cu o pană de gâscă, orice text personalizat de până la 40 de litere. De asemenea, ochii săi u...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *