A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / CLIENT / Rozmarinul, antioxidant de valoare pentru sanatate si frumusete – remedii si contraindicatii

Rozmarinul, antioxidant de valoare pentru sanatate si frumusete – remedii si contraindicatii

Rozmarinul este un arbust verde cu frunze aciforme. Este inrudit cu menta, salvia, busuiocul si paciuli. Frunzele sunt puternic aromate si erau arse ca aromatizant de egiptenii antici. La noi, se foloseste mai mult pentru sosuri si aromatizarea cartofilor. Bucura-te de aroma lui cat e proaspat, dar si de puterile lui vindecatoare. Datorita aromei, rozmarinul este folosit in cosmetica pe post de odorizant, mai ales in parfumerie, avand efecte benefice asupra psihicului, dinamizandu-l si aducand o stare de bine. pe vremuri, era folosit ca medicament pentru memorie, dureri musculare si cresterea parului.

Datorita cresterii fluxului sangvin, imbunatateste menstruatia cand este slab cantitativa. Conform studiilor, consumul zilnic de rozmarin proaspat sau sub forma de infuzie previne pe termen lung tromboza.
Uleiurile volatile contin antioxidanti puternici care neutralizeaza particulele nocive din organism, protejand astfel celulele. In laborator s-a dovedit ca rozmarinul are proprietati antimicrobiene, fiind capabil sa distruga bacterii si ciuperci. Frunzele de rozmarin arse intr-o incepere purifica aerul, distrugand microbii si virusurile.
Contraindicatii
Aduce multe beneficii cand este consumat in cantitati mici, respectiv mai putin de 4 g pe zi. Consumul unei cantitati mari provoaca:
– voma
– spasme
– uneori edem pulmonar.
Pentru ca stimuleaza criculatia, nu este recomandat in sarcina ca tratament, intrucat poate cauza avortul spontan, dar poate fi folosit la aromatizarea mancarurilor. Cei care sufera de hipertensiune arteriala, ulcer, boala Crohn, colita, nu trebuie sa urmeze tratamente cu rozmarin. Nici copiii nu au voie sa apeleze la astfel de remedii, desi se pot bucura de gustul plantei in mancare. Uleiul de rozmarin se foloseste exclusiv extern, ingerat fiind extrem de toxic.
Remedii:
  • Zdrobite si aplicate pe piele, frunzele de rozmarin elibereaza uleiuri ce reduc durerile musculare si inflamatiile provocate de artrita si imbunatatesc circulatia. Se recomanda consumul unei infuzii pentru un efect mai puternic. Cand te doare capul, zdrobeste intre degete cateva frunze si maseaza-ti tamplele si fruntea cu ele.
  • Compresele cu infuzie de rozmarin redau prospetimea tenului ridat si ofilit. O poti folosi si ca apa tonica, doar ca trebuie pastrata la frigider imediat dupa preparare.
  • Datorita taninurilor si substantelor continute, infuzia de rozmarin stimuleaza secretia biliara si producerea sucurilor gastrice si diminueaza durerile abdominale. Se recomanda 2 cani cu infuzie, inainte de masa sau cand este nevoie.
  • Studiile arata ca persoanele carora le cadea parul foarte tare si care si-au masat scalpul cu frunze proaspete de rozmarin zilnic, timp de trei luni, au reusit sa stimuleze cresterea parului, comparativ cu cele care nu au recurs la acest tratament. Stimularea circulatiei si purificarea scalpului par sa fie principalele contributii in acest sens.

About Abdi

Check Also

Ceaiul din coji de nuca si ceapa

Beneficiile ceaiului din coji de nucă și ceapă

Ceaiul din coji de nucă și frunze de ceapă este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturiste pentru tuse sau dureri de gât provocate de o răceală sau de consumul unor alimente reci.
Frunzele şi cojile de nucă au calități dovedite în tratarea diferitelor afecţiuni. Totul se datorează funcţiilor depurative, antiinflamatoare, calmante şi cicatrizante pe care cojile de nucă le deţin. Totodata, ceapa este un vindecător natural, având efecte antiseptice și expectorante.
În acest sens, atât ceapa cât și cojile de nucă pot fi combinate pentru realizarea unei infuzii vindecătoare.
Iată, așadar, ce beneficii pentru sănătate are ceaiul coji de nucă și ceapă!
Beneficiile ceaiului din coji de nucă și ceapă - tratează tusea (seacă sau productivă) și durerile de gât
Secretul reușitei acestui remediu constă în folosirea cepei și a nucilor cu tot cu coajă. Ceapa se spală bine și se taie rondele. La fel, ucile se spală și ele și se zdrobesc. Se pune apa la fiert, împreună cu nucile, ceapa și scorțișoara (pentru a face ceaiul mai aromat și tolerabil) și se lasă să fiarbă înăbușit un sfert de oră. După acest interval, se stinge focul și se mai lasă la infuzat vreme de jumtate, cu capacul pus. Se strecoară și se adaugă mierea.
Ai nevoie de umătoarele ingrediente: o ceapă mare cu tot cu coajă, 6 nuci (cu coajă), 1 baton de scoțișoară sau un sfert de linguriță de scorțișoară, 2 litri de apă, 2 lingurițe de miere.
Se bea câte o cană de ceai, de trei ori pe zi.
Beneficiile ceaiului din coji de nucă și ceapă - alte afecțiuni
- Ceaiul din coji de nucă și ceapă reduce nivelul glucozei din sânge, prin urmare, este indicat și pentru diabetici;
- Remediile pe bază de ceapă și nuci sunt indicate în durerile reumatice;
- Acest ceai este indicat pentru persoanele care se confruntă cu starea de oboseală, astenie sau surmenaj intelectual.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *