A huge collection of 3400+ free website templates JAR theme com WP themes and more at the biggest community-driven free web design site
Home / Lifestyle / VREMEA în 2013: "Impactul va fi DEVASTATOR asupra planetei"

VREMEA în 2013: "Impactul va fi DEVASTATOR asupra planetei"


Schimbările climatice se pot vedea cu ochiul liber. De la un an la altul temperaturile parcă o iau razna: ninge în deşert, este caniculă în Laponia, în zone care erau demult acoperite cu gheaţă, acum a început să înverzească iarba, iar fenomenele meteorologice extreme sunt din ce în ce mai frecvente.

Foto: commons.wikimedia.org
 Şi în România am avut parte de schimbări ale vremii: începutul lunii mai a debutat cu temperaturi ca în mijlocul verii şi luna iunie a fost permanent însoţită de ploi care au făcut ravagii. Furtunile şi vijeliile au măturat ţara dintr-un capăt într-altul şi meteorologii nu ne dau veşti bune.

"Evenimentele naturale extreme vor lăsa zone întregi ale Pământului fără curent şi internet. Furtunile solare vor lovi planeta, iar impactul va fi devastator: comunicaţiile vor avea de suferit, iar pierderile vor fi de ordinul sutelor de milioane de dolari", spune Webbot, programul care face predictii despre fenomenele meteorologice pe internet.

Mai mult, cutremure majore vor avea loc în diferite zone ale globului, unele dintre ele urmate de tsunami. Aceste cutremure se vor înregistra în zonele de coastă şi în ţări precum Chile, Peru, Australia, Indonezia, SUA, Japonia. Aceste state menţionate ar putea fi afectate de cutremure şi tsunami.

Dacă aceste evenimente se vor produce, vor fi atât de puternice încât acestor ţări le va lua ani buni ca să-şi revină.

Webbot face previziuni şi cu privire la erupţia vulcanului Krakatau, ce se apropie de punctul său culminant după care se va produce o erupţie cum nu s-a mai văzut până în prezent.

 Krakatau (sau Krakatoa) din Indonezia este unul dintre cei mai renumiți vulcani ai lumii și cel mai destructiv din istoria omenirii după erupția din 1883. La 27 august 1883 s-a înregistrat cea mai catastrofală erupție din istorie. Atât explozia, cât și cantitatea de materie aruncată în aer au depășit valorile înregistrate până atunci. La fel zgomotul detonației.  La 26 august 1883 (data locala 27 august, ora locală 10 a.m.), când Krakatau a erupt prima dată violent, jetul de cenușă avea o lungime de 27 de km. A doua zi, dimineața, au urmat alte trei explozii. Ultima a fost cea care a aruncat în aer două treimi din nordul insulei Rakata. Jetul de cenușă a ajuns la o altitudine de 37 de km, iar zgomotul a fost auzit la 4600 de km distanță, în insula Rodriguez. Acest zgomot a fost înregistrat ca fiind cel mai mare zgomot auzit pe pamânt. În seara zilei de 27 august s-a mai înregistrat o explozie puternică, care a dus la surparea completă a părții nordice a insulei Rakata.

Foto:  www.taringa.net
 Magnitudinea erupției

Cele patru explozii din 26-27 august au emis o energie echivalentă cu 200 megatone de TNT. Cea mai mare dintre explozii a fost cea de-a treia, estimată la echivalentul a 150 de megatone de TNT. Indexul megnitudinii a fost de 6 VEI, numit și “colosal”. În comparație, bomba de la Hiroshima a avut 20 de kilotone. Magma aruncată în aer a fost de aproximativ 125 km cubi.

Jetul de materie aruncată în atmosferă

Coloana de cenușă vulcanică a atins altitudinea de 80 km, a întunecat cerul de la ora 10 a.m. până a doua zi și a fost văzut atât la Singapore (680 km de Krakatau) cât și de pe navele comerciale ce navigau pe ocean la o distanță de 6000 de km. Viteza jetului a fost de 650 m/s, micșorându-se odată cu sporul altitudini. 75 km cubi de magmă au interacționat cu apa, vaporizând 75 km cubi de apă. Gazul emanat a fost în mare parte dioxid de carbon și vapori de apă.

Înainte de erupție, insula a avut o lățime de 5 km și o lungime de 9 km. După erupție, două treimi din insulă au explodat, insulele Lang și Polish Hat au dispărut. A rămas doar o treime din insula inițială. Aproximativ 23 km pătrați din insulă s-au scufundat. Au mai rămas câteva insulițe care arată forma inițială a insulei.

Vulcanul deține recordul în toate efectele unei erupții, roca aruncată în aer fiind de peste 20.000 metri cubi. Vulcanul se pregătea zgomotos de peste patru ani. Când s-a înseninat, s-a observat că cea mai mare parte a conului vulcanului Krakatau dispăruse. În scurt timp, din apă s-a ridicat o nouă insulă, căreia i s-a dat numele Anak Krakatau (“copilul lui Krakatau”). Acest vulcan are actualmente o altitudine de 200 de metri.

Efectele

Cel mai destructiv a fost, însă, valul tsunami provocat de erupție. Valul ajungea până la peste 40 de metri înălțime și se deplasa cu viteză foarte mare, măturând coasta de vest a insulei Java și coasta de sud-est a Sumatrei. Și-au pierdut viața 36.000 de oameni și au fost distruse 165 de sate. Valul tsunami a atins, după 12 ore, portul Aden, de pe coasta de est a Africii, aflat la o distanță de peste 6000 de kilometri. Praful vulcanic trimis în atmosfera a filtrat radiațiile solare, scăzând anul următor (1884) temperatura medie a globului cu 1,2°C. Trei luni după erupție, fumul pătruns în atmosfera a dat provocat în America efecte optice stranii la apusul soarelui, de mai multe ori lumea crezând că aveau loc incendii de proporții. La trei ani după erupție, fumul mai era perceptibil în atmosferă.

About Abdi

Check Also

Cele mai sigure orase din Romania in caz de cutremur

Cele mai sigure orase din Romania in caz de cutremur În așteptarea unui cutremur major, România se pregătește. Din păcate, pregătirile se limitează la campaniile de informare ale ISU și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *